AYT Nasıl Çalışılmalı?

İçindekiler
AYT Nasıl Çalışılmalı?
AYT’ye çalışmak için ilk amaç öğrencilerin kendilerine bir çalışma takvimi ve planı hazırlaması olacaktır. Öğrenciler kendilerine AYT nasıl çalışmalı dediklerinde bu sorunun cevabını kolayca verebilecek bir şekilde disiplinli olmalıdır. Soru çözerken farklı kaynaklardan aynı konuyla ilişkili değişik soru tipleri de çözülmelidir. Bilgi eksiklikleri ve yorum hataları tespit edilmesi önemlidir.
TURLAMA TEKNİĞİNİ DE KULLANMAYA ÖNEM GÖSTERİN
- Artık soruları sınav süresini dikkate alarak çözmeye devam etmeniz sizin için çok önemlidir. Yine turlama tekniğini de kullanmaya yavaş yavaş başlamalısınız. Bu da sınav için size bir alışkanlık kazandıracaktır.
HAFTA SONLARI DENEME YAPABİLİRSİNİZ
- Hafta içi ağırlıklı olarak konu çalışıp düzenli olarak soru çözerken hafta sonlarının da denemeler çözmeye gayret edin. Gerçek sınavın sürelerini kullanmaya dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Mesela sınav süresi boyunca masadan kalkmadan (temel ihtiyaçlar dahil), dikkatinizi dağıtmadan, kurşun kalem kullanarak, yapamadığınız sorulara takılmadan diğer sorulara geçerek ve turlama tekniğini de kullanarak süre sonuna kadar bu şekilde sanki gerçek sınava giriyormuşsunuz gibi davranın ve böyle devam edin.
BİR STRATEJİ BELİRLEYİN
- Artık sınav için doğru bir strateji belirlemeniz, süreyi doğru ve dikkatli kullanabilmeniz, soru çözme sıranızı ve belirlediğiniz sürede ilgili testleri bitirmeniz çok önemlidir.
- Üniversite adayların deneme sınavlarından sonra eksiklerini görmesi, unuttuğu bilgileri, hatalı yorumlarını tespit edip telafisini yapması çok büyük bir önem teşkil etmektedir.
- yüzden her denemede yanlış yapılmış veya boş bırakılmış soruları yeniden kazanım haline getirilmeye özen gösterilmelidir. Eksikler en kısa sürede telafi etmek çok büyük bir önem taşımaktadır.
KAZANIM TESTLERİNİN YENİDEN ÇÖZMEYE ÖZEN GÖSTERİN
- Ağırlıklı olarak konuların tekrarlanması, bol bol soru çözümünün dışında MEB’in kazanım testlerini de yeniden çözmek önemlidir. Özellikle AYT’de konular çok olmakla beraber, soru sayısı da az olduğu için birçok soru birkaç konunun bilgisini içerecek şekilde sorulabilir. Bu yüzden kazanım testlerini çözmek çok büyük bir önem teşkil eder.
- AYT’nin en önemli özelliklerinin başında ise bilgili öğrencileri diğer öğrencilerden ayırt etmesi gelmektedir. Örneğin sizin integral konusunda eksiğiniz varsa ve sınavda integralden bilgi eksiğiniz olmuş olduğu bir yerden soru geldiyse o soruyu yorumla yapmanız kesinlikle mümkün değildir.
BİLGİNİZİN EKSİKLİĞİ SİZE HATA YAPTIRABİLİR
- Özellikle tarih, coğrafya, felsefe ve din derslerinde kavram bilgisinde bulunan eksikliğiniz soru çözerken hata yapmanıza sebep olur. Konuları çalışırken kavramları da öğrenip ve ezberlemek gerekir. Sınava birkaç hafta kala artık yeni konu öğrenme önerilmemektedir. Ama kavram bilgisi çalışmak uygun olabilir.
HER SORUYA GEREKEN ÖNEMİ MUTLAKA VERİN
- Soruları kesinlikle küçümsemek sizin yararınıza olmayacaktır. Her sorudan puan kazandığınızı unutmamak gerekir. Bir felsefe sorusu da bir tarih sorusu da matematik, fizik sorusu kadar değerli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
OLUMLU DÜŞÜNMEYİ KESİNLİKLE UNUTMAYIN
- Sınav yaklaşırken artan stres düzeyini normal düzeyde tutabilmek için planlı çalışmak, iyi hazırlandığını düşünmek, kendine güvenmek, elinden gelenin en iyisini yaptığına inanmak, olumlu düşünmek işinize mutlaka yarayacaktır.