TYT

TYT Nedir, Temel Yeterlilik Testi Hakkında Merak Edilenler

Temel Yeterlilik Testi TYT Nedir?

Temel Yeterlilik Sınavı yani kısa adıyla ile TYT üniversite sınavlarına girecek öğrenci adayları için hazırlanmış oturumların ilk sınavı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sınavda öğrenci adaylarını Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri derslerinin testleri beklemektedir. Yapılacak olan bu sınavda üniversite adaylarına 120 soruluk bir test uygulanacaktır. Sınavın süresi ise 135 dakika olarak açıklanmıştır. Temek Yeterlilik Testi (TYT) sınavından sonraki gün  ise 2. ve 3. oturum sınavları olan Alan Yeterlilik Testi kısaltılmış adıyla AYT ve Yabancı Dil Testi kısaltılmış adıyla YDT sınavları yapılacaktır.

 

TYT Puanının Hesaplanabilmesi için Kaç NET Yapmak Gerekiyor?

Yeni uygulanacak olan sistem ile birlikte sınava yeni bir kural daha getirildi. TYT puanınızın hesaplanabilmesi için Türkçe veya Matematik testlerinin birinden 0.5 NET yapmanız gerekmektedir. Aynı kural AYT için de geçerli, çözeceğiniz testlerden en az birinden 0.5 net yapmanız gerekmektedir.

Örnek vermek gerekirse bir aday TYT sınavında matematik testinden 3 net, Türkçe testinden 0 net yapıyorsa puanı hesaplanmaktadır. Türkçe testinden 0.5 net yaptı ve matematikten -1 net yaptıysa, puanı yine hesaplanmaktadır. Yani bu testlerin en az birinden bile 0.5 net yaptığı takdirde puanı hesaplanmış olacaktır. Fakat örneğin aday 2 testten de 0 net yaptıysa puanı hesaplanmayacaktır.

Şunu da not olarak eklemekte fayda var; TYT sınavının genel sınava olan etkisi ise %40 olarak açıklanmıştır.

 

TYT Sınavında Hangi Konular Çıkacak?

Temel Yeterlilik Testinde konu olarak karşımıza 9 ve 10.sınıf konuları çıkmaktadır. Yapılan bazı açıklamalara göre TYT sınavında daha çok mantığa ve okuduğunu anlamaya dayalı soruların sorulması beklenmektedir.

 

TYT Sınavında Hangi Dersten Toplamda Kaç Soru Çıkacak?

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Temel Türkçe
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji
  • 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 5 Felsefe Grubu
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya

 

TYT Baraj Puanları Kaç Olarak Belirlendi?

150 puandan yüksek bir puan alırsanız Önlisans yani 2 yıllık fakültelere giriş yapabilme hakkını kazanmış olursunuz.

Yine TYT’den 150’den yüksek puan almak şartıyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumunda uygulanacak olan testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekiyor. 180 puan yapan adaylar Lisans yani 4 yıllık fakültelere giriş yapmaya hak kazanacaktır.

200’den yüksek bir puan alırsanız bu puanı seneye kullanabiliyorsunuz. Seneye kullanmak nedir diye soruyorsanız seneye de sınava girmek istiyorsanız bu puanı kullanabiliyor ve bir daha TYT sınavına girmenize gerek kalmıyor.

 

TYT Puanımız Nasıl Hesaplanıyor?

ÖSYM sınavlardan önce sınavlar ve dersler için katsayılar açıklamaktadır. TYT sınavı yüzde olarak katsayıları %33 türkçe ve matematik, %17 ise fen bilimleri ve sosyal bilimler şeklinde söylenebilir. Bu katsayıları 1 soru üzerinden ele aldığımızda türkçe ve matematik 3.3, fen bilimleri ve sosyal bilimler 3.4 puan kazandırmış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı